top of page

Ceník obrazu na zakázku

Dotaz na cenu obrazu na míru je nejčastější otázkou potenciálních klientů. Obraz na míru není třeba kabát s jasně danou cenovkou. Kolik bude výsledné dílo stát, záleží na spoustě faktorů. V tomto článku se vám pokusím ukázat několik z věcí, které cenu a hodnotu díla ovlivňují.


Cena středního obrazu na zakázku začíná na 20.ooo korunách ... Pro někoho je to částka vysoká, pro někoho nízká. Někdo si vystačí s hezkým plakátem z obchodu, někdo chce mít originál šitý na míru. Tvorba cen ve spojitosti s uměním je takovou alchymií. Přesto jsou v ní jasně dané ingredience, ze kterých můžeme vycházet.

Rozměr obrazu Velikost obrazu můžeme rozdělit do 4 pomyslných skupin:

  • do 40 cm delší strany obrazu (cena je okolo 10 000 - 15 000 Kč)

  • do 100 cm delší strany (cena cca 20 000 - 25 000 Kč)

  • do 150 cm delší strany (cena cca 30 000 - 40 000 Kč)

  • nad 150 cm delší strany (od 50 000 Kč)

Rozměr má vliv na cenu hlavně z důvodu materiálu. Důležitějším faktorem je samozřejmě složitost motivu.

Složitost motivu Staří mistři určovali cenu svých obrazů například i podle počtu rukou v malbě (detailní malba ruky je časově náročná). Obecně lze uvést, že abstraktní motivy jsou jednodušší na zpracování, než konkrétní osoby, zvířata nebo budovy. Je tam však potřeba více kreativního času. Pro určení přesné ceny vždy potřebuji co nejvíce informací od vás.

"Kreativní čas" Pokud se jedná o kopii obrazu nebo o malování podle fotografie, je zadání vcelku jasné. Když mám od klienta zadání, které potřebuje vymýšlení a návrhy, je to výzva (která mě moc baví! :-). Z praxe dovedu odhadnout, kolik času je potřeba pro přípravu návrhů pro danou zakázku a cenu se dozvíte v cenové nabídce na začátku spolupráce.


Co vše potřebuji k tvorbě?

Každý malíř potřebuje "základní vybavení". Existuje mnoho druhů - od levných, které se hodí na takové to "domácí malování", až po profesionální potřeby, které využívám já. Náklady na materiály jsou obsažené v ceně zakázky.



A co pro Vás mohu udělat?



bottom of page