top of page

jak na mozaiku? Zvelebení venkovní terásky

Také jste během koronavirové krize zkrášlovali Vaše terasy, zahrady, byty či domy? Koukněte, co jsme společnými silami vytvořily u nás na punkové terásce. S holkama jsme se pustily do obří mozaiky a za pár dnů práce, s minimem nákladů, jsme si udělaly radost nejen na toto léto. ;) Pokud byste si chtěli něco podobného vytvořit u Vás doma, ať už v exteriéru nebo interiéru, naleznete zde návod na realizaci této krásy.

Nápad obložit stěnu starého domku, který sousedí s našim sezením, přišel už vloni, když jsme se nastěhovaly. Během roku jsme posbíraly kachličky, co kdo dal. Jediné, co jsme musely koupit, byla penetrace, pytel lepidla a pytel spárovací hmoty na obklady do exteriéru. Dále je potřeba voda, kýbl na lepidlo a spárovačku, vidličky/špachtličky na nanášení lepidla, kladívko, větší molitanová houba a hadr. Poslední, co zbývá, je chuť do kreativní práce. Na začátku jsme si nedělaly žádné návrhy a koncept vznikl až první den na místě.

Fotografie před započetím prací.

Nejdříve jsme na penetrovaly celou stěnu, aby neměla tendenci se drolit. Ideální je, pokud mají kachličky stejnou tloušťku, ale není to podmínkou. Kachličky jsme rozbíjely kladívkem pod hadrem, aby nám nic nevlétlo do oka. Pokud byste si mozaiku dělali do interiéru, doporučuje se hrany kachliček zabrousit, my jsme tento krok vynechaly. Rozbité kachličky jsme si připravily na hromádky podle barev a šlo se na věc. Předkreslily jsme si od oka tři kruhy a každá z nás začala tvořit jednu mandalu.

Startujeme s obkládáním.

Lepidlo jsme míchaly po částech a nanášely vidličkami vždy na zadní stranu kachličky a postupně zaplnily celý prostor.


Už to skoro máme!

Večer, po celém dni práce, nás odměnila překrásná duha, která se tvoří díky hraně zrcátka, které jsme společně s flakonky od parfému také zakomponovaly do mozaiky. Lepidlo jsme nechaly 24h tvrdnout.

Nečekaná duha, když svítí sluníčko na zrcátko.

Druhý den jsme poklepáním zkusily, jestli střípky drží a pustily jsme se do spárování. Spárovací hmotu jsme namíchaly do podobné konzistence jako má sádra a pomocí velké molitanové houby jsme ji nanášely do všech mezer mezi kachličkami. Upozorňuji, že při vytváření mozaiky spotřebujete z důvodů větších mezer více spárovací hmoty než při klasických obkladech. Spárovací hmota by měla vyplnit spáry do jedné roviny s kachličkami. Přiznávám, že my jsme vzhledem k minimalizování nákladům tak precizní nebyly. :D Ideální je nechat spárovací hmotu zatvrdnout 24 hodin.

Mozaika je pokryta spárovací hmotou.

Poslední fáze je omytí spárovací hmoty z kachliček a je to!

Zde finální pohled na mandalovou mozaiku.

Doufám, že jsem Vás tímto návodem inspirovala ke kreativní práci, ať už podobné, či jiné.

Vaše Eliška


Večerní pohled na terásku. (foto Štefan Lošák)

bottom of page