top of page

Podívejte se, jak vzniká obraz na zakázku

V této v podstatě "případové studii" se dozvíte více informací o procesu tvorby obrazu na zakázku. Každé dílo vytvořené na míru je jedinečné. Jak svým tématem, tak hlavně příběhem, který se za ním skrývá. Ráda bych vám dnes ukázala obrazy Dino a Princezna, které vznikly jako dárky pro radost malým dětem Tadeášovi a Ditě.


Jaký byl důvod vzniku obrazu na míru?

Jejich taťka, se kterým jsem celou zakázku řešila, má rád umění. Líbila se mu myšlenka, že společně s dětmi (a se mnou) mohou vytvořit obraz, který:

a) nikdo jiný nemá a mít nebude

b) bude dělat radost každý den, když kolem něj projdete

c) vydrží desítky let a pokaždé, když se na něj dospělá Dita nebo dospělý Tadeáš podívá, vzpomene si na to, jak obraz vznikl a proč ho mají.


Tadeáš miluje dinosaury, Dita zbožňuje princezny. Minimálně čtvrtka jejich pokojíčku je plná ještěrů a krásek v třpytivých šatech. :-) Společně s taťkou prošli internet a poslali mi zadání. Včetně parádního nákresu. Musí tam být triceratops a Popelka. Původně měl mít ještě triceratops bojové brnění .., ale od toho jsme opustili.


Tvorba začala!

Po pár skicách a zamyšlení jsem navrhla, že by to nebyl jeden, ale dva obrazy. Navazovaly by na sebe a až budou děti velké a "vyletí z hnízda", každý z nich si může vzít jeden obraz. A třeba si je mohou vyměnit (Táďa bude mít princeznu a Dita dinosaura). Tato díla jim pak mohou v jejich nových domovech připomínat jejich dětství, svého sourozence.


Myšlenka rozdělených obrazů se setkala s nadšením, a tak jsem ji ještě rozvinula, že obrazy na sebe budou navazovat na obou stranách (když budou vedle sebe, tak je jedno, jestli bude princezna vpravo nebo vlevo od dinosaura, pořád to bude vypadat dobře).


Po schválení skic jsem pokračovala v práci a začala si hrát s barvami. Na začátku zde byla od klienta myšlenka, že bude obraz černobílý. Ale vzhledem k tomu, že jsou děcka ještě malá a jejich pokojík je barevný, doporučila jsem barevnou variantu.


Během tvorby klient několikrát viděl rozpracovaný obraz, pokaždé jsem jen dostala pochvalu a utvrzení, že mám volnou ruku při tvorbě. A tak vznikla 2 unikátní umělecká díla, plná detailů jako třeba prehistorická vážka, mládě pterodaktyla nebo ztracený střevíček Popelky na schodech.


Poté následovalo ladění detailů a specialitka na konec - perleť. Ta je jak na dinosaurovi, tak na princezně ... z fotek to není tak moc vidět, ale parádně se to tam hodí a obrazu dodává velmi zajímavý "lesk".


A zde jsou finální díla vedle sebe:


Varianta pověšení a):


Varianta pověšení b):


Předání a radost klienta

A co na to klient? Nadšený! Důležitější pro mě bylo, jestli se dílo bude líbit i jeho dětem.

A opět - mise splněna! :-)


Aktuálně obrázky visí v jejich dětském pokojíčku. Věřím, že i díky stylu, který jsem zvolila, se budou obrazy líbit i za "pár" let. Motivy jsou dětské, ale udělala jsem maximum, aby potěšily jak oči malých, tak velkých pozorovatelů.


Snad jsem vám tímto článkem trochu více přiblížila, jak vzniká obraz na zakázku. Pokud chcete ještě více informací, podívejte se na stránku "Obraz na zakázku" tady na webu nebo se mi ozvěte a ptejte se na cokoliv, co vás zajímá.

Vaše Eliška

bottom of page