top of page

Sympora

Byla jsem pozvaná na 5. ročník výtvarného sympozia Sympora 2023 v Raspenavě.


Sympozium bylo týdenní a na jeho konci byla společná vernisáž s koncertem.


V Raspenavě mě přivítala usměvavá šperkařka Mája a její manžel Zdenda s fenkou jménem Tess. Postupně přijížděli další výtvarníci a sešla se nás fajn parta lidí.


Tvořili jsme na téma Genius loci nebo na téma světlo.


Prvních pár dní nám propršelo, i tak jsme navštívili Technické muzeum v Bílém Potoce, kostel v Hejnicích a procházkou došli k Černýmu vodopádu. Přes den jsme pracovali, setkávali se a povídali. Po večerech probíhali prezentace prací účastníků, debatovalo se a popíjelo, byla pohoda.

Nevěděla jsem, co budu na sympoziu malovat, ale velice se těšila na malbu samotnou.


Našla jsem si koutek na půdě, kde mě zaujal výhled z okna a hned v sobotu se pustila do malování prvního obrázku. Bylo pochmurné počasí, ale měla jsem dobrou náladu. Vzhledem k tomu, že nepřízeň počasí pokračovala i dalších pár dnů a mračna nad mým výhledem se rychle měnila, objevila jsem nové skutečnosti a postupně je na obrázky každým dnem zaznamenávala.


K velké radosti všem se koncem týdne začalo vyčasovat a v jednu chvilinku byla i obloha bez mráčku. Super! Z mlhy a mraků se vnořila nejvyšší hora Jizerských hor, Smrk! Krásná shoda okoloností, že tam byla, což jsem na začátku týdne ani netušila, i to byl jeden z důvodů, proč jsem každým dnem malovala skoro stejný pohled z půdy od Máji a Zdendy.



Jsem ráda, že jsem mohla být součástí, poznala skělé lidi a mohla po dlouhé době celý týden malovat, velké díky.


V sobotu 12.8.2023 proběhla závěrečná vernisáž s koncertem Khoiba.

Foto: Eliška, Bětka, Mája, Verča, Kletis


bottom of page