top of page

Vizitky a nové pohledy

Myslíte, že vizitky a pohledy jsou v dnešní době internetu out, nebo pro Vás mají stále nějakou váhu?


Já mám ráda kontakt s materiálem, tedy i papírem. Raději předám vizitku, než ťukám do mobilu odkaz. A vizitky, ty už jsem skoro žádné neměla, i proto jsem se rozhodla to napravit a dál šířit své umění touto formou.


Svůj původní design jsem zanechala a rozšířila pouze o dva nové motivy. Těmito motivy jsou obrazy z posledních sérií Tekutá modernita (2021) a Na techno (2022-2023). Jedná se již o třetí edici mých vizitek.

Obrazy na vizitkách: 1. Praděda se psem, 2012, série: Obrazy podle starých rodinných fotografií, 2. Had Klub, 2013, série: Had Klub, 3. MyDámeMazleníA, 2018, série: Červená, 4. MystiFixace, 2019 5. Zakonzervovaná modernita, 2021, série: Tekutá modernita, 6. Schüze, 2023, série: Na techno.)


Proč to sem vůbec píši?


Dala jsem si vizitky vedle sebe na stůl a sledovala, jak se mé obrazy z různých sérií barevně a i s lety proměňují. Představuje to pro mě malé ohlédnutí zpět a zároveň kupředu, jelikož věřím, že se vizitky dostanou k novým lidem.


...A taky jsem se chtěla pochlubit novinkou, a tou jsou pohledy. Tápala jsem, co bych o nich do příspěvku psala. Jsou pro Vás passé stejně jako vizitky?


Posíláte a dostáváte ještě pohledy?


Já ano, mají pro mě spíše rituální hodnotu a ráda posílám svým blízkým pohled z různých míst s pozdravy, že na ně myslím. A stále od rodinných příslušníků dostávám pohledy a přání z cest, k narozeninám či různým svátkům. Vždy mě potěší a přemýšlím, komu všemu prošly rukama a jaká byla jejich cesta ke mně. Někdy si pohledy kupuji jako vzpomínku a pak si je vystavuji na lednici, nástěnce.

I proto jsem se rozhodla vytvořit pohledy s reprodukcemi obrazů. I když nejsem zastánce reprodukcí jako takových. Toto jsou primárně pohlednice, a ty mají svou jasně danou funkci. Třeba udělají radost Vám a nebo Vašim milým.


Chcete zažít ten pocit, že najdete ve schránce originální pohlednici s mou reprodukcí obrazu? Napište mi jaký, a za příspěvěk 100Kč na tisk ho za pár dní najdete ve své schránce.


Možná si někdo říkáte, proč nevytvářím reprodukce svých obrazů nebo rovnou NFT, které bych mohla dál šířit a prodávat? Reprodukce, ani NFT ze svých obrazů se vytvářet nechystám, jelikož nechci znehodnocovat jedinečnost malby samotné, která dodává exkluzivní hodnotu jeho držiteli. Jsem si vědoma významu, který pro něj, galerii či instituci může mít.


Děkuji za pozornost


Vaše Eliška


bottom of page